Ekologické autá sa musia preregistrovať, aby platili za mýto menej

11.12.2013 Bratislava

Bratislava 11. decembra (TASR) – Majitelia novších, ekologických nákladných áut sa musia prísť preregistrovať na kontaktné miesta mýtnej firmy SkyToll, aby platili od januára 2014 za mýto menej.

Štát totiž zavádza od budúceho roka zľavy pre autá s vyššou emisnou triedou, ale aby sa mohli uplatňovať, ich majitelia musia zmeniť údaje v registračných formulároch.

"V súčasnosti sa potreba preregistrovania vozidiel na základe emisnej triedy týka menej ako 40.000 vozidiel," vyčíslil pre TASR manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti SkyToll Anton Bódis.

V tomto roku sa totiž autá delia na emisné triedy Euro 0-II, Euro III a Euro IV plus. Pre každú z nich platia iné sadzby, tá vyššia je pre majiteľov nákladných áut lacnejšia. Od januára sa však emisná trieda Euro III a Euro IV začlenia do jedného pásma a pre vyššie triedy, čiže ekologickejšie autá Euro V a viac vznikne nové pásmo. Tu budú ceny za mýto nižšie.

Dnes sú teda v emisnej triede Euro IV plus zaregistrované aj ekologickejšie autá s triedami Euro V a viac, pre ktoré sa od januára vytvorí nové pásmo s nižšími cenami za mýto. Ak sa vodiči nepreregistrujú, budú platiť od januára za mýto viac, ako je potrebné.
 

Vyberte región